MENU

Himpunan belia sasar 100,000 penyertaan

JOHOR BAHRU 11 Mei - Himpunan Belia Iskandar Malaysia Johor 2012 yang akan diadakan pada 17 hingga 20 Mei ini menyasarkan penyertaan 100,000 belia dari seluruh negeri.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Md. Jais Sarday berkata, program tersebut anjuran kerajaan negeri bersama Jabatan Belia dan Sukan negeri, Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar Malaysia Johor serta Majlis Belia negeri.

Beliau berkata, program yang diadakan sempena Sambutan Hari Belia Negara 2012 itu diadakan di beberapa lokasi termasuk Plaza Angsana, Danga City Mall, Dataran Bandaraya, Kompleks Belia dan Sukan negeri serta Johor Premium Outlet di Kulaijaya.

"Penganjuran program itu sebagai menyahut seruan kerajaan dalam memberi laluan dan ruang kepada golongan belia untuk bersama-sama kepimpinan negara dan mengetahui perkembangan dan pembangunan yang berlaku di negeri ini.

"Selain itu, program tersebut juga bertujuan mempromosikan Iskandar Malaysia sebagai destinasi menarik untuk golongan belia melabur, mendiami, bekerja dan beriadah," katanya selepas merasmikan Majlis Pra Pelancaran program berkenaan di sini semalam.

Md. Jais berkata, sebanyak 75 aktiviti daripada 13 segmen dirancang sepanjang berlangsungnya program itu termasuk Karnival Belia Islam Malaysia, Kem Sukarelawan, Program Tanam Pokok, Karnival Jom Centre, sukan permotoran dan pertandingan catur.

"Kami turut merancang mencipta dua rekod dalam Malaysia Book of Records (MBoR) iaitu persembahan J.Robikton tanpa henti selama 26 jam yang dikendalikan Persatuan J.Robik negeri dan mengumpul 30,000 buku yang dikendalikan Persatuan Srikandi Johor," katanya.

Menurutnya, majlis pelancaran Himpunan Belia Iskandar Malaysia 2012 dijadualkan disempurnakan oleh Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman di Plaza Angsana pada 20 Mei ini.

"Pada majlis berkenaan, Anugerah Pemimpin Belia atau Ikon Belia akan diberikan sebagai penghargaan dan pengiktirafan terhadap pencapaian golongan belia dalam pelbagai bidang," katanya.

Sumber : Utusan Online